_01_img_8407.jpgTANJAS KLINIK
Hem BEHANDLINGAR Kurser Om... Coaching m SHOP
Vad säger andra om... OM Tanja Kontakt LÄNKAR ARTIKLAR

DETOX med kost

DETOX med kostomedx, en renande kur

Vi befinner oss ibland i perioder av mycket stress och dåliga matvanor. Då kan det kännas bra att bryta mönstret och leva sunt.

Att gå på detox är en populär metod för att låta kroppen stressa ned och rensas på lagrade gifter. Färskpressad grönsaksjuice

Tanken är

att genom uteslutande sund kost maximera kroppens reningsprocess.

  • Hur genomför jag en detox?
  • Vad bör jag äta och inte?
  • Vilka kosttillskott passar?

Hur genomför jag en detox?

Detox står för detoxification, alltså avgiftning, och precis som det låter innebär detox att rena kroppen. En detoxkur pågår under en begränsad period, vanligtvis runt fyra veckor.  

Tanken med en detoxkur är att ge kroppen en möjlighet till återhämtning och utrensning av slaggprodukter. Kroppen arbetar alltid för att vara frisk där levern fungerar som kroppens reningsverk, men slaggprodukter och olika typer av gifter som vi inte kan ta hand om lagras i kroppen. Detox är ett effektivt sätt att maximera reningsprocessen och öka näringsupptaget i tarmen.

ingefara.jpg

Detox för många hälsovinster med sig.

De flesta blir piggare och märker av en gladare mage och bättre kvalitet på hår och hud. Det är inte någon bantningsmetod i första hand, även om de flesta som testar en detox upplever en viktminskning tack vare den strikta kosthållningen.

Ett gott råd är att planera din detoxperiod väl och välja ett tillfälle då du har en relativt lugn tillvaro. De första dagarna kan upplevas tuffa att ta sig igenom och om du är van vid stora mängder kaffe eller socker kan du drabbas av abstinensbesvär i form av huvudvärk.

För att undvika problemen i största mån, kan du försöka att trappa ner din vanliga kost några dagar innan du påbörjar en detox. Försök sedan att hålla ut, efter fyra till fem dagar ska du känna av de positiva effekterna.

_01_img_8407-2.jpg 

Vad bör jag äta och inte?

Basen till en detox grundar sig på en hälsosam kost rik på antioxidanter. Prioritera frukt och grönt i alla färgnyanser och försök att hålla dig till vegetarisk och ekologisk råkost som inte tillagas i höga temperaturer.

Om du föredrar kött till middag, så håll dig till vitt kött och fisk så som kyckling, MSC-märkt torsk och skaldjur.

Smoothies, örtteer och soppor baserade på grönsaker är bra dagliga val. Glöm inte att dricka stora mängder vatten under hela perioden.

mat-oerter-vaexter-kryddor-herbs-haelsa-aeta-livsmedel.jpgLika viktigt som att äta sund kost är det att också undvika dålig kost. Koffein, alkohol, socker och tobak kommer försämra kurens effekter avsevärt och ska avstås i största möjliga mån, precis som alltid.

Gå ifrån den vanliga middagsmaten och välj gryn, fullkorn och rotfrukter framför pasta och bröd.

Förändringarna kommer som redan nämnts att märkas av i kroppen till en början, men efter några dagar kommer du känna dig piggare igen.

Välj... Undvik...
Frukt och grönt Tobak
Färskpressad juice Alkohol
Örtte Kaffe
Vegetariskt/Vitt kött Rött kött
Gryn och fullkorn Pasta och bröd
Nötter Socker
Avokado Salt
Vatten i mängder Lightprodukter

Vilka kosttillskott passar?

Råkost ska utgöra basen för detoxkuren, men du kan även ta hjälp av olika hälsokostprodukter för att förstärka effekterna.

Vetegräs och korngräs är två växter som förespråkas vid DETOX. De har båda välgörande egenskaper med ett högt innehåll av klorofyll, vitaminer och mineraler. Deras innehåll av basbildande mineraler bidrar till kroppens syra-basbalans. Vi får vanligtvis i oss för mycket sura produkter och kan därför må bra av att höja PH-värdet emellanåt.

Alger som spirulina och chlorella passar bra vid detox. Alger är en av de mest näringsrika växterna med ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, klorofyll och antioxidanter. De är även rika på omega-3 och högvärdigt protein som kan behöva fyllas på vid diet. Pulvriserade alger kan enkelt blandas i juice eller dagliga smoothies men finns även i tablettform.

Maskros må ha ett dåligt rykte i trädgården men faktum är att det är en näringsrik växt med betakaroten, vitamin C och mineraler.Maskrosor Maskros finns i tablettform, men det går lika bra att använda maskrosorna från rabatten att blanda i sallad eller brygga te på. Bladen smakar något bittert på grund av dess innehåll av bitterämnen.  

Mycket fiber i kosten kan hjälpa dig att hålla magen i trim och sötsuget i schack. Psylliumfröskal är mycket fiberrikt och enkelt att blanda i gröt eller smoothies för att få i dig mer fiber. Fibrerna sväller i magen till dubbel storlek och ger en ökad mättnadskänsla och kontroll på blodsockernivåerna. För dig som lätt blir sötsugen eller inte tycker dig bli ordentligt mätt under detoxkuren kan fiber vara en taktik värd att testa.

Pau Darco är ett örtte baserat på inre bark från Taheeboträdet. Indianstammar har i århundranden använt barken för att stödja kroppens reningsprocesser. Det är mycket mineralrikt och kan drickas dagligen för sina välgörande effekter och som en värmande dryck.  

Sammanfattningsvis handlar detox om att varva ner, fokusera på färska grönsaker och undvika gifter. Kom ihåg att det mest eftersträvansvärda med en detox är att bibehålla sina nya vanor även efter kuren för en långvarig sund livsstil.

http://www.halsosidorna.se/Detox.htm

detox

Hermansvägen 94, JÖNKÖPING, Mobil:+46 (0)70 495 05 45;    tanja@tanjasklinik.com