_01_img_8407.jpgTANJAS KLINIK
Hem BEHANDLINGAR Kurser Om... Coaching m SHOP
BLODIGLAR Torsionfält F scant Massage OBERON Visceral terapi

Vakuummassage

Koppning (Vakuumtherapi)

(numera används ofta det engelska cupping) är en alternativmedicinsk metod där man med hjälp av kärl som hålls mot huden skapar ett undertryck som lyfter upp huden.

IMG_1166.JPG

Historia

Koppning förekommer i traditionell svensk läkekonst för ¨derlåtning och behandling av stela axlar, svullna ben, värk med mera och kombinerades då ofta med åderlåtning. Man gjorde små sår i huden innan man med hjälp av ett kopphorn skapade ett vakuum som dels lyfte upp huden och dels drog ut en mindre mängd blod.

Metoden är idag inte lika vanlig som den var för 50–100 år sedan, men kan ännu påträffas i alla fall på vissa håll i norra och östra Finland. I Sverige var det inte ovanligt ännu under 1700-talet. Den omnämns i encyklopedin Dictionnaire de l'Académie française från 1694, men även de gamla grekerna med Hippokrates nämner metoden.

IMG_0947.JPG

Koppning förekommer även inom den traditionella kinesiska läkekonsten där bägare av glas, eller bambu (numera även av plast) används. Undertryck skapas genom att luften i dem först värms över en eldslåga och sedan snabbt appliceras på det ställe som ska behandlas. Koppning används bland annat för att behandla rygg och nacke.

Tillvägagångssätt

Förr användes kohorn vars spetsar sågades av så att ett litet hål öppnades. I detta hål sattes en tättslutande tapp av trä och skinn. Stället på kroppen som skulle koppas tvättades ren och stacks med udden på en ren kniv.

Hornet sattes över sticksåren, tappen togs av och med munnen sögs luften ur, så att det bildades ett undertryck och hornets sögs fast mot huden. Med tappen som kvickt sattes tillbaka i hålet bevarades undertrycket i hornet. Efter ett tag togs tappen bort och hornet lossades. Det blod som då ansamlats sköljdes bort. Behandlingen var klar.

Koppning idag

IMG_1079.JPGI dag används koppning som ett komplement och hjälpmedel till massagebehandlingar.

Sugkoppor i plast/gummi i olika storlekar används. Den trycks fast på huden och förs fram och tillbaka över behandlingsområdet.

Undertrycket påverkar bindväven i muskler och underhud och anses då främja blodcirkulationen.

Källan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Koppning

Hermansvägen 94, JÖNKÖPING, Mobil:+46 (0)70 495 05 45;    tanja@tanjasklinik.com